Dromaius novaehollandiae - Emu


EMU


Napomena 1

NAUČNA KLASIFIKACIJA

Kraljevstvo

:

Animalia

Fil

:

Chordata

Subphylum

:

Vertebrata

Razred

:

Aves

Naruči

:

Struthioniformes

Porodica

:

Dromaiidae

Ljubazno

:

Dromaius

Vrste

:

Dromaius novaehollandiae

Uobičajeno ime

: emu

OPĆI PODACI

  • Visina od vrha glave: 1,5 - 1,9 m
  • Visina straga: 1,0 - 1,3 mTežina: 50 - 55 kg
  • Životni vijek: 6 godina
  • Seksualna zrelost:2 godine
  • Životni vijek: 5-10 godina u divljini

STANIŠTE I GEOGRAFSKA DISTRIBUCIJA

Emu, naučno ime Dromaius novaehollandiae porodiceDromaiidae, je ptica koja živi u Australiji na različitim vrstama staništa, od šumovitih područja do ravnica, od priobalnih područja do kopnenijih područja. Jedina područja gdje ga nema su tropske šume, krajnji sjever i sva gusto naseljena područja. Takođe ga je moguće pronaći na rubu pustinje, ali tek nakon perioda kiša.

FIZIČKE KARAKTERISTIKE

Emu je velika ptica koja je na drugom mjestu samo noja i poput njega izgubio je sposobnost letenja, ali je razvio sposobnost trčanja zahvaljujući posebno dugim i moćnim udovima koji završavaju s tri prsta, više poput kandži, što mu omogućava da ima izvrstan podvig u zemlji i koji u slučaju potrebe postanu uvredljivo oružje. Ako je ugrožen, može postići brzinu od 50km / h.


Napomena 2

Postoji seksualni dimorfizam jer je mužjak oko 10% manji od ženke.

Posebnost emua je što je koža plave boje.

Ima mala, šiljasta krila, dugačka oko 20 cm, koja su izgubila sposobnost letenja i jednostavno se objesila sa strane. Perje ima posebnost, jedinstvenu među pticama, po tome što ima dvostruku rahiju, zapravo iz kalamusa (koji je dio učvršćen u koži) razvija se sekundarno pero iste dužine kao i glavno. Ova posebnost znači da je njegovo perje posebno bodljasto, a duž vrata i na leđima nalazi se dugačak razdjeljak koji daje osjećaj da se emu "češljao s rastankom u sredini". Perje je u mladosti tamne boje, koje zbog sunca postepeno posvjetljuje.

LIK, PONAŠANJE I SOCIJALNI ŽIVOT

Emu je društvena ptica koja se može naći u parovima, u malim grupama ili velikim skupinama, čak i stotinama jedinki.

To je u osnovi sramežljiva, ali vrlo znatiželjna životinja, koja se kreće iz jednog područja u drugo slijedeći kiše, pa je iz tog razloga definirana kao ptica selica.

Nije teritorijalna ptica u smislu da, osim tijekom reproduktivnog razdoblja, nema teritorijalnih pretenzija jer se neprestano kreće u potrazi za vodom i hranom koju akumulira formirajući masne rezerve u teškim periodima, tijekom kojih također može izgubiti svoj upola manje od težine (vidi odlomak "Razmnožavanje i rast mladih").

PREHRAMBENE NAVIKE

Nije posebno sofisticirana životinja u jelu, jer se prilagođava dostupnosti hrane: ako je sezona dobra, radije se hrani sjemenkama cvijeća ili nježnim izdancima, kao i malim kičmenjacima i insektima; ako sezona nije povoljna, onda se hrani svime što nađe, travom ili lišćem, čak i suvim i kožnim.

U potrazi za hranom hoda vrlo sporo pomičući glavu na nivo tla i kljunom trgajući vegetaciju, a zatim hranu proguta udarcem unazad glavom.

REPRODUKCIJA I RAST MALOG EMU-a

Muški emu u kontekstu razmnožavanja, za razliku od većine životinjskih vrsta, preuzima ključnu ulogu, zapravo on je taj koji brine i o acovi i o naknadnom rastu pilića dok ne postanu punoljetni.


Napomena 3

Kad stigne sezona parenja (u mjesecu decembru, odnosno tokom australijskog ljetnog perioda), ženka ispušta zvukove slične udarcima bubnjeva kako bi privukla pažnju mužjaka. U tom trenutku mužjak počinje graditi gnijezdo biljem, granama, korom i svime što nađe. Kad završi, mužjak čeka da mu ženka prođe da se pari.

Neposredno prije stvarnog parenja, mužjak i ženka stoje jedni pored drugih, zamahuju glavama i savijaju vrat dok ženka ne sjedne da se montira.

Od tog trenutka i otprilike pet mjeseci par koristi istu teritoriju dok ženka ne odloži jaja (od 7 do 11 jaja između aprila i juna). Oni su posebni po tome što su vrlo intenzivne zelene boje, u trenutku kada su položeni i postaju, kako embrion sazrijeva, crne boje.

Ostale ženke mogu položiti jaja u isto gnijezdo uvijek ostavljajući mužjaka da se izvali, a na kraju možete dobiti gnijezdo s do 15-25 jaja.

Ženka nakon polaganja odlazi i prepušta mužjacima zadatak izlijeganja i naknadnog rasta pilića. Tokom cijelog perioda jaja, mužjak ostaje bez pijenja, bez jedenja, bez nužde i rijetko napušta gnijezdo; emitira samo glasne vapaje da brani svoju teritoriju i obeshrabri uljeze.

Nakon otprilike dva mjeseca jaja se izlegu i kada se mlade rode dobro su formirane, teže oko pola kilograma i nakon nekoliko sati mogu hodati.

Imaju perje sa smeđim i kremastim prugama po dužini tijela, koje ostaje oko tri mjeseca, a to omogućava da se pilići uglavnom kamufliraju predatorima.

Mužjak se također može složiti da uzgaja piliće iz drugih legla ukoliko nisu veća od njegovog legla.

Za vrijeme rasta mladih, mužjaci su vrlo agresivni i ne dopuštaju nikome da se približi.

Općenito, pilići ostaju s mužjakom oko pet mjeseci ako su uvjeti za hranu i vodu optimalni, inače mogu ostati i do godinu dana. Nakon tog perioda pilići su potpuno neovisni i u dobi od 2 godine već se mogu reproducirati.

STANJE STANOVNIŠTVA

Emu je klasificiran na Crvenom spisku IUNC-a 2009,2 među životinjama s malim rizikom od izumiranja NAJMANJA ZABRINA (LC), zahvaljujući činjenici da živi u tako širokom rasponu, odnosno u gotovo cijelom Australijski kontinent, da se njegovo stanovništvo smatra stabilnim.

SOCIJALNI, EKONOMSKI I EKOSISTEMSKI ZNAČAJ

Početkom veka emus nije uživao veliku slavu, ali ga lokalno stanovništvo nije voljelo jer su bili veliki proždirači žita i useva uopšte. Zapravo je 1932. godine bio takozvani "rat emua" samo da bi se pokušao "iskorijeniti" ono što se tada smatralo pošasti. Vremenom je postavljena mreža duga stotinama kilometara kako bi ih pokušala obuzdati, odvajajući emus od obrađenih područja jugozapadne Australije.

Vrlo su korisne ptice u održavanju populacije skakavaca i gusjenica pod kontrolom.

U Australiji postoji mnogo uzgoja ovih ptica, jer se iz njih vadilo i meso i koža. Ulje emu također se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, dok jaja imaju tržište namještaja jer se farbaju ili obrađuju na različite načine.

Radoznalost '

Emu je, zajedno s klokanom, prisutan u australskom grbu jer se oba smatraju simbolom nacionalne faune. Iza ove dvije životinje nalazi se štit na kojem su prikazani amblemi šest australijskih država, svi okruženi grančom zlatne mimoze koja je nacionalni cvjetni amblem. Ovaj amblem je Australiji dodijelio George V.

Vrste Dromaius novaehollandiae je jedina preživjela vrsta roda Dromaius.

Bilješka

  1. slika koja nije zaštićena autorskim pravima, ljubaznošću Sengkanga:
  2. slika bez autorskih prava, ljubaznošću Papphase;
  3. slika bez autorskih prava, ljubaznošću Darkrosa.

Video: Korkeasaari Emu Dromaius novaehollandiae


Prethodni Članak

Obrezivanje grmlja leptira - Kako orezati grm leptira

Sljedeći Članak

Uzgoj trajnica u pustinji: Vrste trajnica na jugozapadu